Ontspannen tijdens een drukke dag, hoe?

Hoe kan je tussendoor snel even je hoofd leeg maken en ontspannen

Lang niet iedereen beseft het van zichzelf maar je hoofd heeft het zwaar te gedurende de dag. Je hersenen krijgen veel impulsen te verwerken waardoor je hoofd ‘vol’ kan raken en er spanning kan opbouwen in je lichaam of je een korter lontje krijgt. Zoals ik al aangeef, lang niet iedereen beseft dit van zichzelf. Vrijwel iedereen gaat de dag door op de automatische piloot. Hierdoor kan er veel aan je voorbij gaan en zal je voornamelijk spanning en drukte in je hoofd opbouwen gedurende de dag. Lekker sporten s avonds of met een lekker glas wijn voor de TV  hangen wordt dan in gezet om tot rust te komen. Hoe erg je dat nodig hebt dringt vaak niet tot je door. Hou dit maar lang genoeg vol en het kan je zelfs je gezondheid kosten. Even snel je hoofd leegmaken en even tot rust komen tijdens de dag is dan ook erg goed voor je. Ik zeg dat het zelfs belangrijk is voor je.

 

Hoe vol je hoofd is merk je pas als je je ervoor openstelt

Gedurende de dag draaien je lichaam en hersenen op volle toeren. Prikkels komen binnen en moeten worden verwerkt. Zoals ik al zei gebeurt dat vaak op de automatische piloot. Ikzelf ben zeker al een jaar geleden gaan testen met het doen van ontspanningsoefeningen een paar keer per dag. In ieder geval in mijn lunchpauze zorg ik dat ik wat ontspan en vaak ook onderweg naar huis. Ook als ik s avonds naar bed ga dan zorg ik dat ik helemaal ontspan als ik net in bed lig. Ik doe dat iedere keer op dezelfde manier.

 

Ontspanningsoefening

Wat ik nu ga vertellen klinkt wellicht wat zweverig voor sommige mensen maar het werkt wel. En het werkt goed! Ik heb deze ontspanningsoefening geadviseerd aan een flink aantal mensen en op een enkeling na doen ze het nog steeds iedere dag. Het mooie aan deze oefening is dat je het eigenlijk overal kan doen. Bijvoorbeeld tijdens een wandeling in de pauze (dat doe ik graag), onderweg naar huis, gewoon thuis in de stoel of tuin, onderweg naar huis in de auto … verzin het maar.
Een aantal mensen kunnen dit meteen of hebben het al eens gedaan zonder te beseffen wat ze deden. Anderen hebben wat oefening nodig voor het goed lukt. Maar feit is, het is enorm simpel!

Lees meer  Frozen Shoulder, klachten en behandeling

Hoe werkt het:

Het is te simpel voor woorden maar je moet er wel even aan denken… Ik neem als voorbeeld mijn wandelingen in mijn lunchpauze. Dat is ook wanneer ik het liefste even de ontspanningsoefening doe en wat bij mij het meeste effect heeft. Wat ik tijdens deze pauze doe kan je dus overal en op heel veel momenten toepassen.

 

Tijdens mijn lunchpauze doe ik het als volgt:

Ik ga een stukje lopen en zoek een wat minder drukke route uit. Ik begin bij een drukke doorgaande weg en loop daarna door een rustigere woonwijk. Ik ga in een tempo lopen waar ik me prettig bij voel, belangrijk is dat je niet te snel loopt. Dit is belangrijk omdat je je focus even helemaal moet gaan verleggen.

Als je lekker relaxed loopt dan zorg je dat je niet teveel om je heen kijkt. Ikzelf kijk altijd een stukje voor me naar de grond. Ook hierom is het handig als je door een wat rustiger gedeelte loopt :-). Ik loop echt heel relaxed, kijk een stukje voor me op de grond en probeer zo min mogelijk geluid te maken met lopen. Mijn voetstappen hoor ik eigenlijk niet. Hierna verleg ik mijn focus zoveel mogelijk naar het ‘horen’ en ‘ruiken’. Tijdens mijn wandeling probeer ik zo min mogelijk om me heen te kijken en me te focussen op wat ik hoor en zie. Als je daar wat geoefend in raakt, dan zal het net voelen alsof je onzichtbaar bent voor de wereld om je heen terwijl je toch opmerkt om je heen.

Luisteren en ruiken:
Wat je als eerste op gaat vallen is dat de wereld om je heen veel meer geluiden maakt dan dat je je beseft als je op de automatische piloot draait. Normaal gesproken hoor je voornamelijk de geluiden van dingen die je ziet. Als je je zoveel mogelijk afsluit van alles om je heen en je focust op de geluiden, dan hoor je ineens veel en veel meer dan normaal. Voorbeelden zijn vogels (en waar die zich bevinden), fietsen (klapperende kettingen, banden op de ondergrond, een standaard die wordt ingeklapt etc), auto’s die voorbij rijden waarvan het geluid langzaam in de verte verdwijnt, kinderen die spelen en praten, een stuiterende voetbal, de wind door de bomen, pratende mensen in de buurt, vliegtuigen, blaadjes die ritselen, iemand die het gras maait in de tuin, sleutels die gepakt worden om een deur open te maken etc.etc.etc.etc. Hetzelfde geldt voor geuren. Je ruikt lekkere en soms ook minder lekkere geuren. Je krijgt eigenlijk een heel ander beeld van je omgeving. De kans is groot dat je een beter beeld van je omgeving krijgt dan je krijgt als je gewoon om je heen kijkt.

Lees meer  Problemen met de stoelgang, een verhaal uit de praktijk

 

Concentreer je op wat je hoort en ruikt. Ga op in je omgeving, in de geluiden en geuren. Hoe vaker je dit doet, hoe beter je erin zult worden. Het werkt echt om je hoofd even leeg te maken of in ieder geval alles wat je eerder die dag heeft bezig gehouden even te vergeten.

Doe het zoals jij het wilt

Zoek even voor jezelf waar jij je het prettigst bij voelt. Ikzelf kan het bijna altijd en overal maar dit is voor iedereen anders. Belangrijk is om je even af te sluiten van alles wat je ogen zien. Je ogen sluiten is de meest ideale situatie. Zie jezelf wandelen zoals boven beschreven, zittend op een bankje met je ogen dicht luisterend naar alles wat er om je heen gebeurt en waar de geluiden vandaan komen, liggend in bed en luisterend naar de geluiden van het verkeer (focus je op alle geluiden apart) of de geluiden van de buren, in de auto zonder radio en focus je eens op alles wat je hoort tijdens het rijden – de trillingen van de weg, in het openbaar vervoer luisterend naar alle geluiden en stemmen om je heen – de geuren die mensen ophebben etc…. De mogelijkheden zijn onbeperkt,

 

Het klinkt wazig voor veel mensen maar als je eenmaal doorhebt wat ik bedoel dan kan het echt veel voor je betekenen. Rust in je hoofd is prettiger voor jezelf, je omgeving en is beter voor je gezondheid.