TV programma Broodje Gezond NPO3 … Incompleet onderzoek

Het programma Broodje Gezond laat steken vallen!

Sinds een aantal weken is er op NPO3 het informatieve programma Broodje Gezond. In dit programma wordt in iedere uitzending dieper ingegaan op een product. Is dat product gezond of juist niet gezond. Ondanks de informatie die boven water komt blijft er echt veel belangrijke en relevante  informatie achterwege. De punten die worden aangehaald zijn zeker goed onderzocht maar het  is maar het topje van de ijsberg. Nou kan je in een kort TV programma ook niet heel diep op alles in gaan maar er wordt over het algemeen 1 specifiek punt onderzocht. Te weinig in mijn ogen.

Onderzoek teveel gefocust op één onderwerp

Ik zal proberen uit te leggen wat ik precies bedoel. Laten we starten met een uitzending met het onderwerp Koffie. Dit was namelijk een uitzending met een conclusie waarvan de meeste mensen het niet zagen aankomen.

Koffie

Zoals ik al zei was de uitzending over koffie een uitzending met goede informatie en een voor velen onverwacht slot. Iedereen heeft wel een mening over koffie en of het gezond is voor je. Uit onderzoeken is gebleken dat koffie, mits je het gematigd gebruikt, gezond kan zijn voor je. Per dag maximaal vier koppen koffie is gezond. Er zitten namelijk stoffen in koffie die goed voor je zijn. Ga je echt veel meer koffie drinken wordt het minder gezond. Maar de reden waarom het minder gezond is dat was minder bekend.

Als je aan mensen vraagt waarom je niet teveel koffie moet drinken dan wordt er bijna standaard aangegeven dat dat te maken heeft met de cafeïne in koffie. Uit onderzoek is gebleken dat cafeïne helemaal niet zo slecht is voor je. Je moet echt enorme hoeveelheden koffie drinken om nadelige effecten op je gezondheid te hebben.  Zoveel koffie drink je niet weg op een dag. Natuurlijk is het wel zo dat sommige mensen heftiger reageren op cafeïne maar dat betekent niet dat het slecht is voor je gezondheid.

Lees meer  Problemen met de stoelgang, een verhaal uit de praktijk

Wat er zo slecht is aan koffie is vet. In koffie zit een vet die van invloed is op je cholesterol. Afhankelijk van de hoeveelheid koffie die je drinkt en het soort koffie die je drinkt kan dit zeker nadelige gevolgen hebben op je gezondheid. Dus niet de cafeïne is slecht voor je maar het vet. Deze uitzending van Broodje Gezond was een openbaring voor veel mensen en daarbij vrij compleet wat informatie betreft. Bekijk de uitzending hier.

Groente

Over de aflevering die ging over groente kan ik korter zijn. De informatie en het uitgevoerde onderzoek viel tegen. Het ging in deze uitzending over de vraag of biologische groente nou echt gezonder is. Een interessant onderwerp waar ik zeker een mening over heb. Mijn  mening is dat echte biologische groente wel zeker gezonder is maar dat is een heel verhaal wat even niet in dit artikel past..

Het viel  me op dat in deze uitzending het voornamelijk ging over de bestrijdingsmiddelen die gebruikt worden, de wijze van verbouwen en de techniek erachter. Er is dus echt maar een klein gedeelte uitgelicht…

Wat ik miste was dat er voornamelijk ingegaan werd op de bestrijdingsmiddelen en dat soort dingen. Er is totaal geen aandacht geweest voor punten die wel van invloed zijn op de mate waarin groente gezond is voor je. Het is een feit dat groente tegenwoordig veel minder goede stoffen bevat dan vroeger, denk met name aan vitamines en mineralen. Deze zijn in puur biologisch geteelde groenten wel goed vertegenwoordigd  terwijl ze in de groenten die met de huidige technieken in no-time worden opgejaagd naar volwassen exemplaren in veel mindere mate aanwezig zijn. Dit is totaal niet terug gekomen in het onderzoek. Sterker nog, het is totaal niet aangehaald. Jammer, want mensen worden hierdoor wel op het verkeerde been gezet. Bekijk de uitzending.

Lees meer  Frozen Shoulder, klachten en behandeling

Boter

Het onderzoek wat is uitgevoerd in de uitzending over boter was al niet veel beter dan de uitzending over groente. Ook hier is maar één punt uitgelicht. De vraag die steeds terug kwam over boter was of roomboter gezonder is dan margarine … of andersom. Conclusie aan het einde van het programma Broodje Gezond was dat ze er nog niet helemaal uit waren wat er nou gezonder is.

Er zijn voorstanders van roomboter en margarine, daarvoor hebben ze allemaal ook hun eigen redenen. Wat me erg tegenviel in deze uitzending is dat het ook maar weer om 1 ding te doen was: harde boter of zachte boter. Wat ik daarmee bedoel kan je zien in het programma zelf. Bekijk het programma hier.

Als je gaat zoeken naar meer informatie over roomboter en margarine zal je onderzoeken tegenkomen die aangeven dat margarine veel ongezonder is omdat daar stoffen doorheen zouden zitten die je liever niet binnen krijgt. Het had een veel informatievere en waardevollere uitzending kunnen zijn als er op meer aspecten was ingegaan dan alleen het verschil in vet tussen de diverse soorten boter

Conclusie

Mijn conclusie over het programma Broodje Gezond op NPO3 is dat het goed is dat het programma er is omdat het aandacht vestigt op zaken die spelen op dit moment maar de onderzoeken zijn zwaar onvoldoende. Mijn advies zou zijn: maak een paar afleveringen over 1 onderwerp waarin diverse aspecten apart worden uitgelicht.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring te geven. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten