Verbeter je gezondheid: Peventief vs Reactief

Je gezondheid verbeteren: Een verhaal van darmen, afvoer van de gootsteen en preventief / reactief?

Voor een goede kwaliteit van leven is een gezond lichaam onmisbaar. Een gezond lichaam, is dat wel zo vanzelfsprekend en ben je wel helemaal gezond als je je op dit moment gewoon lekker voelt? Als je op dit moment geen klachten ervaart sta je er waarschijnlijk niet zo heel vaak bij stil dat er heel veel processen in je lichaam spelen die je gezondheid beïnvloeden.

Je wordt met je neus op de feiten gedrukt als je weer eens ziek wordt of andere klachten krijgt en je een bezoekje brengt aan de huisarts. In dit artikel ga ik dieper in op de gezondheid, het verbeteren hiervan en hoe je hiermee het beste om kan gaan.

Onder de radar

Een goede gezondheid valt of staat met een aantal zaken. Het heeft natuurlijk te maken met je leefwijze en de ongezonde dingen die je doet. Denk hierbij onder andere aan zaken als roken en overmatig drinken. Dit zijn zaken die je gezondheid ten nadele beïnvloeden. Daarnaast word je gezondheid in grote mate bepaald door de voeding die je tot je neemt en de omstandigheid waarin je darmen zich bevinden. Hoe gezonder je darmen zijn, hoe sterker je immuunsysteem is en hoe beter je gezondheid zal zijn. Dit is onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Het belang van gezonde darmen, het verhaal van de afvoer van de gootsteen

De meeste mensen zijn zich niet bewust van het gevecht wat je lichaam ‘onder de radar’ voert. Hiermee wil ik zeggen dat bij het overgrote deel van de mensen de darmen niet in hele goede conditie zijn wat zijn effect heeft op de algehele gezondheid. Je lichaam zal moeten vechten om alles binnen te krijgen wat het nodig heeft.

Als je logisch nadenkt dan ga je je beseffen hoe belangrijk gezonde darmen zijn. Voeding wat je tot je neemt komt in je darmen terecht waar het deels opgenomen wordt in je lichaam. Bij veel mensen zijn de darmen niet in staat om de voedingsstoffen efficiënt op te nemen. Dit heeft meerdere oorzaken waaronder het feit dat je darmen vervuild zijn. Stel je dit voor als een afvoer van de gootsteen.

Afvoer van de gootsteen

In de afvoer van de gootsteen zit in de buis altijd een laagje vet en overige troep geplakt. Je ziet het niet maar het zit er wel. Als je er niets aan doet zal de hoeveelheid aanslag in de buis langzaam maar zeker groeien. Wanneer je water wegspoelt zie je van buiten niets bijzonders. In de buis zelf kan het zijn dat het steeds lastiger wordt om het water probleemloos weg te laten lopen. Pas op het moment dat de buis verstopt begint te raken ga je het aan de buitenkant merken en ga je over tot actie. Er zit dus al langer, waarschijnlijk al jaren, een probleem wat steeds erger wordt alleen is het eerder niet opgevallen

Lees meer  Problemen met de stoelgang, een verhaal uit de praktijk

Oké. En hoe zit dat dan met de darmen?
Wanneer je deze afvoer vergelijkt met je darmen zal je waarschijnlijk al begrijpen waar ik heen wil.
Bij verreweg de meeste mensen kan je de darmen vergelijken met de afvoer van de gootsteen. Er zit veel rotzooi aan de wand van de darmen geplakt. Voedingsstoffen die via de darmwand opgenomen moeten worden moeten eerst door de vette laag heen zien te dringen. Je hoeft er denk ik geen moeite voor te doen om je voor te stellen dat een deel van de voedingsstoffen waar je lichaam behoefte aan heeft de darmwand zelf niet (goed) kan bereiken en dus blijft plakken of ongebruikt je lichaam weer verlaat. Je lichaam krijgt dus nooit alles binnen wat het nodig heeft.

Vage klachten

Om dit verder te trekken … het volgende. Er zit dus een probleem in je darmen. Je eet om je lichaam te voeden. Je ziet wat erin gaat en wat eruit komt maar je ziet niet dat er een probleem zit in je darmen waardoor je lichaam niet alles binnen gaat krijgen waar het behoefte aan heeft. De eerste zaken waaraan je dit zal gaan merken zijn de zogenaamde ‘vage klachten’. Je bent vermoeid terwijl je wel goed hebt geslapen, je hebt vaker hoofdpijn, je bent futloos of sneller geïrriteerd, je bent vaker verkouden of iedere keer de pineut als er weer een griepvirus voorbij waait. Vaak loop je hiermee door omdat je denkt dat je het met wat extra slaap of wat extra fruit wel zal verhelpen maar dat gaat in verreweg de meeste gevallen niet werken.

Op een gegeven moment ga je met je vage klachten naar de huisarts. De huisarts kan ook zijn vinger er niet op leggen wat de oorzaak precies is. Een aantal van deze artsen zullen je naar huis sturen met een antibioticakuur om het probleem op te lossen. Maar gaat dit je probleem ook oplossen? Nee! Wanneer de oorzaak van de klachten in je darmen ligt zeker niet. Je darmen worden niet schoon en gezond van een kuurtje.

Lees meer  Gezondheidsreset

Het kan ook zijn dat na verloop van jaren de klachten zelfs ernstiger gaan worden.

Reactief

Als je het bovenstaande hebt gelezen en het even tot je laat doordringen, dan merk je dat mensen reactief aan de gang gaan met hun gezondheid. Je leeft gewoon door, negeert kleine klachten en gaat pas handelen als er problemen zichtbaar worden. Zelfs dan wordt er in de meeste gevallen gekeken naar de symptomen en niet naar de oorzaak. Dit is reactief handelen. Je wacht af tot er problemen ontstaan en gaat dan eens kijken wat er aan de hand is. Veel klachten die mensen tegenwoordig hebben worden veroorzaakt door ongezonde darmen. Met andere woorden, in een hoop gevallen had het nooit zover hoeven komen. Zoals te verwachten doen mensen vaak pas iets als het lichaam signalen af gaat geven, dat zit er nou eenmaal in bij de mens.

Preventief

Wanneer je preventief werkt aan je gezondheid en gezonde darmen dan zal je hier de vruchten van plukken, zeker op langere termijn. Schone en gezonde darmen zijn in staat om alle voedingsstoffen op te nemen. Je immuunsysteem zal sterker zijn waardoor je minder vaak ziek of verkouden bent of hiervan sneller herstelt. Je zal meer energie hebben en lekkerder in je vel zitten. Je huid zal er in veel gevallen beter uitzien. Bezoekjes aan de huisarts met vage klachten zullen tot een minimum beperkt worden. Het is dan ook belangrijk om vooraf te werken aan je gezondheid en niet af te wachten tot er klachten ontstaan. Natuurlijk is dit niet zaligmakend en kan je ziek worden maar de kans hierop is vele malen kleiner.

Het in top conditie brengen en onderhouden van je darmen is eenvoudiger dan de meeste mensen denken. Naast het letten op je voeding is er meer wat je kan doen. Ik kan je informeren over de wijze waarop je je darmen kunt reinigen en in optimale conditie kunt  houden.